Форум «Деінституціалізації» зібрав у Львові учасників з усієї України

Форум «Деінституціалізації» зібрав у Львові учасників з усієї України

Вчора, 20 листопада, у Львові відбувся форум «Деінституціалізація: соціальні послуги в громадах». Його організували благодійна організація «Львівська освітня фундація», спільно з управлінням «Служба у справах дітей» Львівської міської ради та «Служба у справах дітей» Львівської обласної державної адміністрації.

 

Участь у форумі взяли представники служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представники громадських, релігійних та благодійних організацій не лише зі Львова та області, а й зі всієї України.

Луцьку міську раду представила делегація у складі Ліни Галан, начальника управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, головного спеціаліста відділу соціальних проектів Тетяни Морозової, головного спеціаліста відділу соціальної роботи Любові Чернюк, голови правління ГО « Центр реабілітації осіб з інвалідністю «Джерело життя» Людмили Зелінської, голови правління громадської організації «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичного спектру «Янголята» Поліщук Юлії.

 

Учасники форуму прослухали відеозвернення Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби з мотиваційною промовою щодо необхідності реалізації реформи деінституціалізації для забезпечення інтересів дітей.

На форумі презентували методичні рекомендації для формування системи інтегрованих послуг. Їх представила державний експерт директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України Олександра Грицевич.

 
 

Галина Постолюк, директор регіонального офісу Міжнародної благодійної організації «Надія і житло для дітей» ознайомила з дорожньою картою реформи деінституціалізації та наголосила про поетапне впровадження реформи.

 

Розглянули такі питання:

— як вирішити проблеми в громаді через навчання спеціалістів,

— фактори якісного супроводу родин у складних життєвих обставинах: досвід СОС Дитячі Містечка Україна,

— соціальні послуги, які надає Карітас,

— соціальний бізнес: навіщо він громаді, де є люди, які опинилися у складних життєвих обставинах,

— студії живої парафії: досвід навчального проекту з соціальної діяльності для парафіяльних громад УГКЦ,

— організація системи надання соціальних послуг у громаді: синергія практики з законодавством,

— представлення проекту впровадження послуги патронатного виховання у Львівській області,

— «Право на освіту» — важливість створення школи у дитячих лікарнях.

Делегація з міста Луцька також побувала в навчально-реабілітаційному центрі «Джерело». Директор Зореслава Люльчак ознайомила з роботою закладу, що діє як комунальна установа, створена Львівською міською радою. При установі діє благодійний фонд. Фінансується з міського бюджету та коштів благодійного фонду. Здійснюється рання діагностика дітей з особливими потребами, працюють у форматі денного перебування дітей у різних вікових групах. Окрім того, у Львові відкриваються центри денного перебування дітей з особливими потребами. Для делегації з міста Луцька було дуже важливо побачити, як проводиться робота з дітьми з інвалідністю. Також вдалося домовитися про проведення навчання для спеціалістів управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які працюють в соціальному проекті «Соціальні послуги в громаді».

 
 

You may also like...