У Луцьку обговорювали проблеми організації простору для людей з розладами аутичного спектру

2 квітня оголошено Міжнародним днем поширення інформації про проблему аутизму. 31 березня 2017 року Луцький міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з громадською організацією «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичних функцій «Янголята» провели круглий стіл на тему: «Організація простору для людей з розладами аутичного спектру (РАС) у м. Луцьку. Приклади вирішення даного питання в Україні».

У круглому столі взяли участь громадські та державні організації міста Луцька, які працюють з дітьми з синдромом аутизму. Голова правління Благодійного фонду “Погляд” з м. Рівне Олена Корсун поділилася власним досвідом. Оскільки проблема реабілітації дітей з аутизмом стає дедалі гострішою, у м. Рівне створили новий соціальний проект – «Відкрий світ для дітей з аутизмом». Створено спеціальний центр, де з дітками, ураженими цією недугою, займаються кваліфіковані спеціалісти. Проект благодійний, центр працює завдяки меценатам. Аби привести в належний стан надане міською владою під центр приміщення, їм необхідно було 600 тисяч гривень. Організація займається з дітками-аутистами майже шість років. Зокрема, опікуються майже півсотнею рівненських родин, для яких проводять всілякі методичні і організаційні заходи та літні табори.

Також позитивним досвідом поділилася директор Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім” з м. Київ Лариса Рибченко. Їхня робота полягає саме у підготовці дітей до школи. Створений дошкільний заклад, де діти мають можливість підготуватися до школи. Також батьки з усіх регіонів України мають можливість повчитися цій програмі та успішно реалізовувати на власних дітях.

Доповідачі торкнулися теми самостійного проживання дітей з аутизмом та поділилися досвідом колеги з м. Львова, яка створила квартиру підтриманого проживання дітей з особливими потребами.

Директор Луцького міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Ліна Галан розповіла, що міська рада затвердила нові програми та фінансування для них, які впроваджуватимуть громадські організації. Посадовець зауважила, що організації, які займаються дітками з особливими потребами, самоорганізувалися, але отримують підтримку від Луцькради.

Також вона додала, що співпраця державних та громадських структур для комплексного вирішення проблем дітей з особливими потребами є надзвичайно важливою. Нові програми, за якими працює ЛМЦСССДМ, дають можливість впроваджувати плани та ідеї громадських організацій.

Усі учасники круглого столу зійшлися на думці, що у всіх спектрах діяльності, як у медицині, так і в освіті, повинні бути інноваційні підходи. Потрібно створити повноцінні умови для інклюзивної освіти дітей з особливими потребами, розвивати технології та методики для адаптації таких дітей у соціумі.

На продовження заходу діти з розладами аутизму з ГО «Спілка батьків інвалідів з розладами аутичних функцій «Янголята» організували творчий захід з виступами на сцені. Приємно вразила позитивна реакція залу на виступи юних акторів. Також кожен присутній отримав виріб із фетру у вигляді хмаринки, які напередодні виготовляли діти на майстер-класі, організованому Луцьким міським центром СССДМ. Усі присутні мали можливість сфотографуватися біля фотозони, на якій зображені краплини дощу з хмаринами, адже дітей з такою хворобою називають «діти дощу», яку отримали від фільму «Людина дощу». Захід нікого не залишив байдужим.

You may also like...